Külmkambri ehitus
Külm- ja sügavkülmkambrid on eriotstarbelised ruumid temperatuuri muutustele tundlike toiduainete säilitamiseks, mida kasutatakse sellistes valdkondades nagu: toiduainete-, meditsiini- või keemiatööstus. Nõuetekohase temperatuuri tagav toiduainete külmkamber on kõiki nende omadusi säilitavaks ja toiduainete riknemisprotsesse vältivaks ainsaks õigeks hoidmise viisiks. Külmkambrid on üldkasutatavad pagaritöökodades, restoranides ja baarides, liha- ning töötlevas tööstuses. Asjakohaseid standardeid järgides võib toiduaineid säilitada mitmeid päevi, aga selleks, et seda liiki ruumid oma funktsiooni täidaksid, on vajalik nende heal isolatsioonil tuginev korralik ehitus.
Milline peaks olema külmkambri ehitus?
Külm- ja sügavkülmkambrid on 42 kg/ m³ tiheduse polüuretaanvahuga täidetud ja 25 μm paksuse lakikihiga PES lakitud tsingitud terasplekiga mõlemalt poolt kaetud kihilistest plaatidest ehitatud piiratud mõõtmetega hoiuruumid. Seina- ja laepaneel on külmkambris 80 mm paksune ja sügavkülmkambris 100 mm paksune. Põrandapaneel on seestpoolt tehtud PES lakiga kaetud tsingitud terasplekist ja väljastpoolt rihveldatud alumiiniumpleki paigaldamiseks ette nähtud veekindlast liimpuidust. Kambrid on varustatud 80 mm paksuse PU täitega isoleeritud tsinkplekist külmakindlate ustega, mille tihenduse tagavad haaklukkusid (cam – lock) teenindav spetsiaalne automaatika ja ümbritsev ning alumine tihend. Ukseraam on samuti polüuretaanvahuga asjakohaselt isoleeritud. Kambri õige töötamise tagab asjakohane külmakindla ukse kütteelement, mille parameetrid võimaldavad kambri sisetemperatuuri soovitud vahemikus hoida.
Milliseid tooteid võib külm- ja sügavkülmkambrites säilitada?
Kihilistest plaatidest külmkambreid iseloomustab suurepärane soojusisolatsioon. Nende konstruktsioon ja gabariidid võimaldavad neid paigutada toiduainete jaekaubandusega tegelevate, HoReCa sektori ja tervishoiuteenuseid pakkuvate objektide tagaruumidesse. Kahtlematult on nende levinumaks kasutusalaks toiduainete säilitamine. Toiduained võib jagada kahte kategooriasse: temperatuuril alla nulli säilitatavad toiduained, nagu piimatooted, puu- ja köögiviljad ning sügavkülmutatavad toiduained, ehk liha, sügavkülmtooted ja taigen pagaritoodetele. Sügavkülmutatud toiduaineid võib kvaliteeti kaotamata isegi mitu kuud säilitada. Just selleks on ette nähtud sügavkülmkambrid, mis tänu kihtide paksusele võivad temperatuuri püsivalt alla nulli hoida.